Czy wam też się rozsypują elementy plastikowe silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yoshika22
    Classic
    • 2009
    • 14

Czy wam też się rozsypują elementy plastikowe silnika

phoneman, podobna sytuacja była z uszkodzeniem octy naszego forumowicza na parkingu w pracy :P
  • krzys301
    Ambiente
    • 2007
    • 244
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

a ile lat ma skodzinka i ile nalatane?

Komentarz

• Lord_Prozac
      Classic
      • 2007
      • 38

dziwne ja mam szkodnika 10 lat, przelatane 230 tys i żaden element nie jest uszkodzony.
      Masz ją od nowości?
      Może poprzedni właściciel coś kombinował i połamał lub mechanik się znęcał nad tym elementem?
      Octavia II - BLS seria
      Octavia I AGR po Virusie
      President Johnny II + Sirio Omega 27

Komentarz

• kota
        Classic
        • 2007
        • 19

auto 2004 rok, kupiłem ją 3 lata temu i już w tedy jeden z przewodów pokazanych na zdjęciu był pęknięty w serwisie powiedzieli mi za ten kawałek plastiku 150 zł więc to olałem i od tamtego czasu kolejni mechanicy go kleją . z jednej i drugiej strony

ale powoli niema co kleić , gdzie mogę coś takiego kupić mam na myśli nowe.
        auto ma 130 tyś. przejechane.

Komentarz

• genesis
          Ambiente
          • 2010
          • 232

Powodów może być milion. Mechanik w serwisie coś kombinował i uszkodził, samochód jest po jakiś przejściach o których nie wiesz. Wróżenie z fusów. Nie powinno samo pęknąć, ale któż wie, równie dobrze możesz mieć trzy razy taki przebieg, a wtedy wszystko ma prawo się skończyć.
          DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• kota
            Classic
            • 2007
            • 19

Kupiłem ją z przebiegiem 90 000 km i co do tego nie mogą mieć pewności , skoda miała cztery lata ,od pierwszego właściciela, który kupił ją w polskim salonie , przed zakupem sprawdziłem ją w serwisie i właśnie tam zauważono pęknięcie (150 zł za wymianę) ale moi kochani przez ostatnie trzy lata to wiem ile zrobiłem i widziałem klejenie taśmą przewodów przez mechaników przy każdej wizycie w warsztacie.
            Niestety kiepska jakość tworzywa, założyłem temat bo chcę wiedzieć czy tylko ja mam pecha i dostałem z felernej parti czy też nowesze skody zeszły tak z jakości , ale przede wszystkim liczę na pomoc w kupnie.

Komentarz

• Robert_P
              Ambiente
              • 2010
              • 209

Nie spotkałem się z takim uszkodzeniem , ja bym już dawno wymienił na nówkę 150 może i nie mało ale na taką popelinę pod maską nie mógłbym patrzeć , pozatym taka "naprawa" nigdy nie będzie szczelna i zawsze jakiś tam wpływ na prac silnika będzie.

ps. Tyle lat i kilometrów jakie przejechałeś to 150 zł jest mikronem wydatków jakie poniosłeś w tym czasie...
              Smerf Miętus

Komentarz

• daro64
                Drive
                • 2007
                • 75

kota, w krakowie w sklepie bez problemu kupisz zamiennik za 60zł,
                masz nr.części 1J0 129 684CG

Komentarz

• bobasek
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 326

przejechałeś 40kkm z systematycznie rozszczelniającym się dolotem
                  przynajmniej nie musisz wymieniać filtra powietrza :evil: bo i tak styf zaciąga bokiem :evil:
                  to jest przykład jak nie należy postępować ze swoim autem
                  nie chcę Ci zrobić przykrości tylko przekazać że to 150pln do zainwestowania 3 lata temu to nie było tak dużo - ciekawe ile "piachu" w tym czasie zeżarł Twój silnik
                  mechanika też powinieneś zmienić
                  5,5l/100

Komentarz

• Robert_P
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 209

Zamieszczone przez bobasek
                    przejechałeś 40kkm z systematycznie rozszczelniającym się dolotem
                    przynajmniej nie musisz wymieniać filtra powietrza :evil: bo i tak styf zaciąga bokiem :evil:
                    to jest przykład jak nie należy postępować ze swoim autem
                    nie chcę Ci zrobić przykrości tylko przekazać że to 150pln do zainwestowania 3 lata temu to nie było tak dużo - ciekawe ile "piachu" w tym czasie zeżarł Twój silnik
                    mechanika też powinieneś zmienić
                    Święte słowa Bobasek !
                    Smerf Miętus

Komentarz

• firmek
                      Rider
                      • 2008
                      • 477

Tutaj do kupienia za 60 zl zamiennik. http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1201#
                      Zamieszczone przez kota
                      Niestety kiepska jakość tworzywa, założyłem temat bo chcę wiedzieć czy tylko ja mam pecha i dostałem z felernej parti czy też nowesze skody zeszły tak z jakości , ale przede wszystkim liczę na pomoc w kupnie.
                      Sorki ale musze bronic Skody. Fakt ze cos peklo (i to najprawdopodobniej przy czyjejs ingerencji - np przy sciaganiu przepustnicy) a potem bylo przez lata drugowane nie przesadza o kiepskiej jakosci tworzywa.

Komentarz

• kota
                        Classic
                        • 2007
                        • 19

Dziękuję bardzo za namiary do sklepu, a może ktoś wie jaki jest numer katalogowy części tej z drugiej strony korka wlewu oleju, ona też się sypię.
                        Ps. z tamtej strony nikt tej rurki nie ruszał w innym celu niż zlepienie pęknięcia
                        i nie odbierajcie tego jako atak na skodę, niezaprzeczalnie ma też wiele zalet.

Komentarz

• huwe
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 976

nie pierwszy i nie ostatni jesteś z tak roz.... onym dolotem. problem dotyczył głównie AKL i BFQ i niekoniecznie tylko octavek, ale wszystkiego, gdzie te silniki się znajdowały : golf, bora, toledo, itp. ze swojej strony: powinieneś jeszcze sprawdzić szczelność połączeń od dolotu do serwa hamulców. tam też lubiało się pokruszyć , szczególnie przy zaworku zwrotnym.
                          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14885
                            • Octavia IV (NX3)

U mnie przy 115.000 km (mniej więcej) i po 5 latach rozsypał się przewód odmy.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Ths
                              Rider
                              • 2007
                              • 317

Tak jak napisał huwe
                              element ten to norma przy tej budowie. Harmonijka z czasem się przerywa. Ja zainwestowałem w cały nowy element w ASO koszt 120 pln ale mam pewność że nie ma lewego powietrza. Dodatkowo w nowym elemencie zrobiono modyfikację - nie ma już harmonijki tylko połączenie poprawiono i dodatkowo nałożono na nie opaskę zaciskową. Kupisz zamiennik (a widzę że ma takie same rozwiązanie jak stare wersje czyli harmonijkę) to może paść znów szybko.
                              kota
                              Jak chcesz mogę zrobić zdjęcie tego oryginalnego węża.

Komentarz

Pracuję...